Hoe werkt de VIA aanvraag?

Via Fiscaal-online.nl kunt u nieuwe machtigingen aanvragen én bestaande machtigingen activeren.

Nieuwe machtiging aanvragen

Ga naar ‘Particulieren‘ en selecteer de particulier waarvoor u de VIA wilt aanvragen. Bij ‘Machtigingen’ ziet u de mogelijkheid tot het aanvragen van een machtiging voor de VIA.

Selecteer de actie ‘Machtiging aanvragen’ om de VIA-machtiging aan te vragen. Uw cliënt moet voor deze machtiging actief toestemming geven, door u een code door te geven. De cliënt ontvangt deze code per brief van de Belastingdienst. Let op: het aanvragen van een machtiging kan enkele weken in beslag nemen.

Nieuwe machtiging activeren

Als u een machtigingscode van uw cliënt heeft ontvangen kunt u de machtiging activeren. Kies hiervoor de actie ‘Machtiging activeren’. In het scherm vult u de activatietoken in om de machtiging te activeren. Als de token juist is, worden de VIA-gegevens automatisch opgevraagd. De status van de machtiging zal dan wijzigen in ‘Actief, VIA-gegevens ontvangen’. Let op: dit kan enige tijd duren.

Bestaande machtiging activeren

Ga naar ‘Particulieren‘ en selecteer de particulier waarvoor u de VIA wilt aanvragen. Bij ‘Machtigingen’ ziet u de mogelijkheid tot het aanvragen van een machtiging voor de VIA. Als u een bestaande machtiging heeft, kunt u via Fiscaal-online.nl de VIA-gegevens opvragen. Selecteer de actie ‘Bestaande machtiging’. De VIA-gegevens worden nu automatisch opgevraagd. De status van de machtiging zal dan wijzigen in ‘Actief, VIA-gegevens ontvangen’. Let op: dit kan enige tijd duren.