Hoe werkt de btw-nummer controle?

Als uitbreiding op de licentie opgaaf ICP kunt u kiezen voor de btw-nummer controle. Met deze uitbreiding controleert u alle btw-nummers in uw opgaaf ICP met één druk op de knop. Zo bent u er van verzekerd dat de informatie die u naar de Belastingdienst stuurt de juiste is.

Voor de controle van de btw-nummers zijn we afhankelijk van de servers van VIES. Dit is het systeem voor de uitwisseling van de btw-informatie. VIES is een systeem van de Europese commissie die op haar beurt de servers van de betreffende landen raadpleegt voor de geldigheid van een btw-nummer. Het kan voorkomen dat een server in een bepaald land problemen ondervindt. In dat geval duurt het langer voor een btw-nummer gecontroleerd wordt. We adviseren dan ook de opgaaf ICP tijdig in te dienen.

Als het btw-nummer gecontroleerd is, krijgt u een status (correct / niet correct) terug en extra informatie. Als het btw-nummer correct is, wordt de Bedrijfsnaam zichtbaar in de kolom ‘Bedrijf’. Als u op de bedrijfsnaam klikt, komt extra informatie over het bedrijf naar voren. Het consultatienummer, het bedrijf en het adres worden zichtbaar. Mocht u onverhoopt een discussie met de Belastingdienst krijgen over de geldigheid van een btw-nummer, heeft u het consultatienummer van VIES als bewijs dat het btw-nummer geldig was op het moment van controleren.