Hoe werkt het versturen van een opgaaf ICP?

Om een opgaaf ICP te versturen gaat u in het hoofdmenu naar ‘Opgaaf ICP’. Het overzicht geeft een lijst weer van de reeds aangemaakte opgaven ICP. Als u een nieuwe opgaaf toevoegt, heeft u de keuze uit handmatige invoer of een import. De meestgebruikte importmogelijkheid is via een Excel-bestand. Een import via XML/XBRL/Iris is echter ook mogelijk.

Bij de handmatige invoer selecteert u de onderneming en het tijdvak van de aangifte. Als de onderneming deel uitmaakt van een fiscale eenheid voor de omzetbelasting geeft u dat aan. U geeft dan ook het btw-nummer van werkmaatschappij op.

Onderdelen
Bij de opgaaf ICP staan links de verschillende onderdelen genoemd. Kies voor u de cijfers invoert eerst het juiste onderdeel (Standaard staat deze op onderdeel 1a. Correcties intracommunautaire leveringen).

U voert per onderdeel de intracommunautaire prestaties in. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen diensten en leveringen. Als alle prestaties ingevoerd zijn verstuurt u de aangifte naar de Belastingdienst via ‘versturen’. Heeft u een licentie voor de btw-nummercontrole? Dan kunt u voor u de aangifte verstuurt eerst alle btw-nummers controleren.